Gezond op je bestemming aankomen

Een poosje geleden vloog ik naar Cuba. Totaal onwetend liet ik me achterin het vliegtuig plaatsen – ik vond het zelf destijds een prima plekje. Eenmaal zittende draaide ik direct de airco uit omdat deze, zo was mij verteld, de bacteriën van medepassagiers door het hele vliegtuig blaast. Bovendien ben ik kouwelijk aangelegd. In no time sliep ik en het grootste deel van de reis heb ik in dromenland doorgebracht. Toen ik wakker werd voelde ik me slapjes maar ik weet het aan de onhandige houding waarin ik had geslapen. Enkele uren later was ik zo verkouden dat er geen houden meer aan was. Ik was koortsig en het water bleef maar uit mijn neus lopen. Ik had een acute verkoudheid opgelopen. In het vliegtuig.

Huh, ik had de vliegtuig-airco toch uitgezet, waarom was ik dan toch -zo snel- verkouden geworden? Veel mensen denken dat luchtventilatie de boosdoener is maar tegenwoordig zijn deze zo geavanceerd dat deze juist virussen blokkeren. Verspreiding van virussen aan boord is vooral gevaarlijk als er mensen met infecties aan boord zijn die hun mond niet bedekken tijdens het niezen of hoesten.

Aha, daarom werd ik ziek, maar hoe kan je dan nog wel voorkomen dat je ziek wordt aan boord?

Je medepassagiers zijn het grootste gevaar. De minimale afstand die bacteriën nodig hebben om anderen te besmetten is 45 cm. Zit je toevallig naast een hoestend, niezend of rochelend persoon, vraag dan of ‘ie zijn mond bedekt. Dit wetende neem ik altijd een sjaaltje (een leuke gekleurde bandana) mee die ik gebruik als ik verkouden ben of naast een rochelend persoon zit. Maar een mondkapje is natuurlijk even praktisch. Behalve zieke medepassagiers, is ook het aanraken van dingen een grote boosdoener. Deurklinken, spoelknoppen, tafeltjes etc. raak ze -liefst- niet rechtstreeks aan maar gebruik een doekje!

De beste manier om je beschermen tegen virussen in het vliegtuig is dus om de  airco aan te laten dus. Koud koud koud ….. maar daar kan je je wél tegen wapenen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.